farfarsarv.blogg.se

Bilder från början av 1900-talet till nutid. De flesta tagna av Fotografisten Richard Johansson, men också av hans barn och barnbarn m.fl.

Haddångsnäs igen...

Publicerad 2014-07-27 22:52:00 i Fagernäs, Haddungsnäs,

Haddångsnäs.... Det har jag aldrig hört förr... Och när ändrades det till Haddungsnäs?
Nåväl... jag kompletterar förra inlägget med två bilder. För när jag läste Toras berättelse undrade jag ju var skolan i Fagernäs låg? Och då letade jag förstås igen Harriet Frändens bok om Fagernäs, för att finna svaret.
Jo, skolan låg vid Innegårn. Dvs. Näslunds, det stora huset vi ser på bilden. (finns det Innegårdar i varje by förresten?)
Men det är huset vi ser till vänster som är skolan. Det finns inte längre. Skolgången i Fagernäs upphörde 1936, och huset revs 1949.
Virket i byggnaden lever dock vidare i JanOla Halls hus i Edeström, eftersom hans far Harald köpte rivningsvirket då han skulle bygga sitt nya hem.
 
Sen visar jag en bild på Hallbergs... Med nästan hela familjen Jonas Hallberg, där vi ser Ejnar som den minste lille parveln, tre år gammal.
Och enligt Tora, så är verandan gul.
 Till sist idag får ni en historia som Tora skrivit ner:
 
"Det var en gång en femårig gosse, som var hemma ensam i ett hus.  De andra hade farit bort. Så kom det två damer dit och ville ha något att dricka. Då gick gossen efter ett fat med mjölk vilken de fingo dricka. Sedan de hade druckit tackade de. Då sade pojken:"Ja, det är ingenting att tacka för. Mamma sade att jag fick ge någon luffare mjölken,  om det kom någon,  ty det låg en råtta där i morse."
...ååhh... jag kan höra Tora skratta åt den historien!

Jag fortsätter läsa i Toras uppsatsbok. Hon är 13 år när hon skriver dettta.

Publicerad 2014-07-24 15:12:00 i "Ljungens", Bergsjö, Familjen Ljung, Tora,

"En skoldag.
Idag är det måndagen den 21 febr. 1921. Igår var det inte några barn borta från skolan. Första timmen läste vi naturkunnighet. Jag fick 4 frågor. Jag kunde svara på 3. Fanny kunde sin läxa bäst. Den timme då vi räknade var den roligaste. Sista lovstunden lekte vi kurragömma. Jag lekte med alla skolkamraterna. Idag är det vackert väder."
Här är Tora med sin spark. Kanske just i den tiden då hon skrev dessa uppsatser.
 
"Skolhusets omgivning.
Skolhuset är beläget i Fagernäs. I norr omgives det av byggnader, i söder av staket , i öster av ängar och i väster av staket. Från skolgården ser man två byggnader. Vår skola kallas Fagernäs skola. Den har fått sitt namn efter byn.  De närmaste byarna heta Haddångsnäs och Fjusnäs."
 
"Vår by
Vår by heter Haddångsnäs. Den har fått sitt namn av ett näs. Den är belägen vid en sjö och omgives av skog, en sjö och en by. De största gårdarna äro Jonssons,  Berglövs och Hallbergs. Jonssons gård är vit. Berglövs och Hallbergs äro röda. Den sistnämnde har gul veranda. Mitt hem ligger vid en skog och en sjö.  Mina grannar äro Jonssons,  Littners och Torpet. Grannbyarna heta Fagernäs,  Ede och Elfsund."
Den lilla flickan med långt mörkt hår är Tora, några år tidigare. Då hon hade drabbats av scharlakansfeber. Det var en fruktad sjukdom på den tiden och Tora vistades på epidemisjukhuset i Bergsjö. (som senare blev "Kroniska"och numera bibliotek). Se nedan.
 
Tre systrar Ljung; Nora,  Tora och Anna.
 
"Julfesten
Den 29 januari hade vi skolbarn en trevlig fest.  Festen började klockan 6 på lördags kvällen. Våra föräldrar och syskon bjödo vi dit. Då alla hade kommit började vi att sjunga: "Jag lyfter mina händer" . Vi hade också julgran där. Alla skolbarnen tände var sitt ljus och läste bibelspråk.  Vi hade karameller och äpplen, som vi bjödo på. Sedan sjöngo vi: "Fröjdas vart sinne", "God jul" och "Stilla natt, heliga natt". Så läste Jonas en berättelse som hette "Per odlare". Fanny läste "Tomten". Sedan drucko vi kaffe och doppade. Då vi hade detta undanstökat, lekte vi kring granen. Jenny läste sedan några verser, som hette: "På väg till skolan". Så sjöngo vi "Jag har hört om hur Herren Jesus". Sedan plundrade vi granen.  Vi hade hängt paket på granen,  i vilka det var julklappar. Nu fingo vi klippa av var sitt paket.  Men det blev många paket över. Hans läste "Per Jönssons stövelhandel". Småskolans barn sjöngo: "När juldagsmorgon glimmar" Hans och jag sjöngo: "I glädje och smärta". Så gjorde vi auktion på paketen som blevo över. Sedan avslutade vi vår fest med att sjunga: "Bred dina vida vingar"
  
Två bilder till på Tora Margareta Ljung från Haddångsnäs.
" Sommaren 1921.
I sommar har jag varit med på ganska mycket.  I midsommar var jag bjuden till Karin Lundstedt. Jag cyklade dit på midsommaraftonen.  Där gungade vi och åt bär. Jag for hem på midsommardagen. Annandag midsommar cyklade Nora och jag till Gränsfors. Där var det roligt. I sommar har det varit kallt för det mesta, så vi har inte kunnat bada så många gånger. Jag har därför badat bara 14 gånger. En annan söndag voro pappa,  Nora och jag till Holmberg i Bjuråker. Vi åkte bil, Per Höglund skjutsade oss. Under vägen fingo vi se en av Dellarna. I slåttern har jag varit ute och räfsat jämt, och i skörden har jag tagit upp. En söndag gick moster Olga, Nora och jag över Älvåsarna på Oxåsen,  vi gick klockan 5 på söndagsmorgonen och var där klockan 8. Det kom hästar på ett ställe efter vägen, så vi gingo"  ....  sen är tyvärr sista sidan borta ...

Sommar och semester

Publicerad 2014-07-20 17:48:00 i "Ljungens", Bergsjö, Familjen Ljung, Tora,

Under fyra veckor har jag njutit av semester. Den sjunger nu på sin allra sista vers. Trots att jag verkligen haft tid att prestera mer inlägg här på min blogg, så har det inte blivit så.
Jag har däremot plockat och styrt bland mina egna och andras fotografier en hel del, och naturligtvis också i farfarsarvet.
Jag har nog fått alldeles för många idéer om inlägg, så jag vet inte vilken tråd jag först ska dra i. Klart är i alla fall att det inte blir i nån vidare kronologisk ordning.
 
Idag vill jag skriva lite om Ljungens i Haddungsnäs.Eller Haddångsnäs som det visst också hette en gång i tiden..
Den här bilden har jag haft med förut ... men jag tar den igen, för här ser man tydligt hur huset såg ut som de bodde i, farmor Fridas syster Alma och hennes man Erik och alla barnen.
Huset byggdes omkring 1900. 
 
I den här uppsatsboken beskriver Tora Stoltz, född Ljung, sitt hem.
" Vår vedbod.
Det största huset på vår gård kallas boningshuset. De mindre husen kallas uthus. Ett av dem är vedboden. Därinne finnes ved. Bredvid den står huggkubben. På denna ligger en yxa. Där finnes även andra redskap.
Veden får man från skogen. Där fällas träden och sågas. Veden köres hem och uppstaplas därinne i vedboden. Där klyves den i större och mindre stycken.
Jag hjälper till att hugga och såga veden."
 
"Brygghuset
Ett litet hus på vår gård kallas brygghus. Istället för brygghus kan man hava bryggstuga. Denna ligger i eller under själva boningshuset. Inuti ser brygghuset vanligen ut som ett kök. Där finnes en spis. Man tvättar kläder, bakar bröd och brygger dricka i brygghuset."
 
"Hur man byker
Våra kläder bliva ofta smutsiga och behöva tvättas. Det göres i brygghuset. Det kallas att tvätta eller byka. Kläderna läggas först i vatten. De gnuggas sedan i varmt såpvatten. Så lägger man dem i ett bykkar och slår het lut över dem, varefter man kör dem till sjön. Där klappar man kläderna. Därpå lägger man dem i rent vatten. Man vrider vattnet ur dem och upphänger dem till torkning."
 
" Vår ladugård
Ett vanligt uthus vid en bondgård är ladugården. En sådan finnes vid mitt hem. Den är stor. Ladugården har namnet fähus. Fähuset användes för att kreaturen skall stå där. I vår ladugård stå fyra kor och, åtta får och inga kalvar. Korna stå bundna vid väggarna. Platsen för varje ko kallas bås. Kalvar och får pläga vara i kättar. Andra djur i ladugården äro getter och grisar. De hava sitt tillhåll i svinhus. Detta är gjort av bräder och stockar."
 
"Vår trädgård
Vid mitt hem finnes en trädgård. Den omgives av staket. I vår trädgård finnes äppelträd och vinbärsbuskar. Prydnadsväxterna äro törnbuskar och blommor. Blommorna stå i grupper på rabatter. De matnyttiga växterna äro potatis, kål, kålrötter, morötter rödbetor, palsternackor, persilja, dill, spenat och ärter. Sådana växter kallas köksväxter."
 
"Trädgådsskötsel
Om våren utbredes gödsel på trädgårdslanden. De indelas sedan i ungefär en meter breda sängar. Medelst frö sås på landet morötter, palsternackor, rödbetor, persilja, dill samt ärter.
Såsom plantor sättes där vit och blomkål. Dessa plantor uppdrages först ur drivbänkar. Under sommaren måste man rensa trädgården. I gångarna skyfflades ogräset bort med gångskyfflarna, på landen måste vi plocka bort det med händerna. Om hösten skördar man. Rotfrukterna buros ner i källaren. På träd och buskar plockades frukterna och bären av."
 
 
Här är ännu en bild på Ljungens. Kan väl vara nån gång på 30-talet. Det är syskonen Erik, Knut, Nora. Sen kommer mor Alma, farmor Frida och så en som jag inte vet vem det är. Å så Märta längst ut.
En bild från vedklyvning i Ljungens. Jag ser farfar Richard vid vedklyven och bröderna Erik och Knut Ljung. De andra kan jag inte se vem de är.
Här är systrarna Tora och Märta många år senare. Vid rödvinbärsbuskarna, som man alltid plockade av och mumsade i sig vid nåt av alla besök som gjordes hos familjen Ljung.
 
Det finns mera bilder från Ljungens...
Fortsättning följer....

 

 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Jag heter Helena Nord (fast jag kallas mest Lena), Mitt flicknamn var Johansson. Min pappa hette Hans och min farfar hette Richard. Det mesta jag visar här i bloggen är ur fotosamlingen efter farfar Richard Johansson från Oxåsen. Han var fotograf, eller "fotografist" som det kallades ibland på den tiden. Jag är väldigt glad att det numera finns ett enkelt sätt att dela med sig av alla fina bilder som finns i vårt farfarsarv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela