farfarsarv.blogg.se

Bilder från början av 1900-talet till nutid. De flesta tagna av Fotografisten Richard Johansson, men också av hans barn och barnbarn m.fl.

FjusnäsJonke

Publicerad 2015-06-29 17:42:00 i Hassela,

Nu gör jag ett hopp i historien och hamnar nånstans på fyrtiotalet ungefär. Det finns en del bilder på uppfinnaren från Hassela; Jonas Persson, och nu tycker jag det är tillfälle att visa dem...
Jag tror jag har rätt när jag säger att detta är "FjusnäsJonke" med sitt egengjorda flygplan.
Då var det svårt att fotografera när det bar iväg uppåt. Här är två försök iallafall...
 
 
 
Lite suddigt, men jag ser att det är Farfar Richard som poserar vid planet. 
Man ville nog gärna få en bild på sig själv tillsammans med den otroliga skapelsen. 
Här är en hel hop med gubbar. Ingen dam...
Ännu fler...Jonas "FjusnäsJonke" Persson och hans båt. En galosch...?
En Egnell,  John Jonsson (Vendlas-John), Knut Ljung och FjusnäsJonke.
Också en båt. Med nån knepig motor
 
Detta tror jag också är ett verk av Herr Persson. En klocktvättare...
 
Här är Fjusnäs-Jonkes kraftverk i bäcken från Viggtjärn.
 

Ett frågetecken mindre och första varma soliga sommardagen i år.

Publicerad 2015-06-28 18:30:00 i Diverse, Oxåsen,

Idag fick jag ett rykande nytt exemplar av boken om Kölsjöbygden. Levererat till min dörr av Lage Bergvik som varit på boksläpp i Kölsjön.  Och i den boken fanns svaret på en av frågorna i förra inlägget.
Jag undrade ju vad det här var för ställe, och hos vem han var på besök, den käre Frö-Lars?
Men det är ju på gården KVARSVEA han befinner sig och  de som bor där är familjen Karlsson. Anders och Kristina med barnen Ada, Eva, Kalle och Bertil (Bertil var född 1904) .... så bilden borde vara från 1909 eller nåt sånt.
Var gården riktigt låg (för den finns inte längre...) kan jag inte säga mer än att det är kring Kölsjön nånstans.
Själv har jag denna årets första vackra sommardag, varit till Oxåsen på friluftsgudstjänst, tillsammans med min syster Siv m.fl...
Det är alltid väldigt speciellt att gå runt här där min pappa föddes och växte upp. Hundra år senare ser vi spåren av deras liv. Här en jordkällare och en bryggfot (tror jag)
I köket finns systrarna som så generöst låter oss ta del av stället och dessutom bjuder på kaffe med dopp!
Tack för idag! ♥ Elsa och Eva ♥!

Frågetecken

Publicerad 2015-06-27 15:09:00 i Diverse,

Istället för att vara ute i sommarvärmen (eftersom det inte finns nån än)  försöker jag skapa lite ordning bland mina bilder. Det går väldigt sakta framåt...
Här kommer lite av varje:
Frö-Lars har jag skrivit om förut. Närmare bestämt den 2 maj 2014. Här är en bild där vi ser Frö-Lars på besök hos en familj bestående av en mamma, en pappa, två döttrar och två söner. Men var?  Han har ställt sig en bit ifrån de andra vid fotograferingen, och bakom kameran finns farfar Richard 
Här ses Frö-Lars förstorad.
Här är Richard på besök någonstans... Men var? Och hos vem?  Hushållerskan (för inte kan det väl vara frun?), håller sig lite i bakgrunden....
Här spelas visst ....crocket?... Men var är de nu på besök? Tänk om jag kunde fråga pappa Hans, för han och hans storebror Bror är också med, de står uppe på bron tillsammans med sin mamma Frida. 
En gammal bild på Frida och Richard på nån utflykt i häst&vagn. Och ett litet föl.
Ett okänt hus.
Det här huset är inte okänt. Det är "Sundströms" i Älvsunds. Men för mig är det ändå okänt, jag har besökt "Sönna" alldeles för lite på senare år. Och på den tiden jag följde med skolbussen en extra sväng på mornarna, i början på 60-talet, så vände den innan vi kom dit.
Det är möjligt att nån sagt mig nån gång var detta är.... men i så fall har jag glömt det.
Mera okänt.
Tycker det ser bekant ut.... eller kanske inte...???
 
 
Det vor väldigt roligt om nån kunde räta ut några frågetecken. I så fall är det ju bara att skriva här i bloggen som en kommentar!
 
 

Om

Min profilbild

Jag heter Helena Nord (fast jag kallas mest Lena), Mitt flicknamn var Johansson. Min pappa hette Hans och min farfar hette Richard. Det mesta jag visar här i bloggen är ur fotosamlingen efter farfar Richard Johansson från Oxåsen. Han var fotograf, eller "fotografist" som det kallades ibland på den tiden. Jag är väldigt glad att det numera finns ett enkelt sätt att dela med sig av alla fina bilder som finns i vårt farfarsarv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela