farfarsarv.blogg.se

Bilder från början av 1900-talet till nutid. De flesta tagna av Fotografisten Richard Johansson, men också av hans barn och barnbarn m.fl.

Kallt idag också. Minus 18,6 står det på vår termometer...

Publicerad 2016-01-14 11:05:00 i Familjen Johansson, Larsbo,

Idag var målet att metodiskt städa ut julen i hela vårt hus. Men hittills, kl 10:15 har det inte blivit så mycket med det, för jag upptäckte att en korg saknades. Min bästa korg. Så jag har letat i hela huset femtio gånger tror jag. Nåja, jag får nog ge upp...den dyker väl upp nån gång, hoppas jag.
Å när jag ändå tappat fokuset för idag så ska jag roa mig med lite blogg och bilder. Jag flyr i tankarna till Larsbo i Ean.
 Larsbo i Edeström. Familjen Johanssons nya hem som ligger så vackert vid ån.
Jag fantiserar om hur farmor Frida här står och begrundar allt som hänt.  Om en hektiskt tid av förändring och flytt. Om den älskade äldste sonen som fråntogs sitt liv. Om att en ny tillvaro måste skapas och växa fram här i det nya hemmet.
 
Jag låtsas att farmor här funderar på vad hon ska göra med trädgården i Larsbo. "Hmm...här skulle man kunna odla mycket... nära till vatten är det ju... " Kanske den kan få hennes tankar att skingras? Kanske den kan ge henne lite sinnesro? För jag är övertygad om att hon har djupa sår i själen, som man får när man mister ett barn. Jag vet.
Farfar Richard och pappa Hans ger sig i kast med stora tunga stenar.
Gammelfarfar Johan Erik, kallad Janne, och Pelle hittar också sten..... eller om det är en stubbe kanske...
Och emellanåt tar man sig en tur ut på ån.  Här är Mary med någon, som jag tyvärr glömt vem det var... Kunde det vara Annie hon hette?

Vinter och kallt

Publicerad 2016-01-09 14:43:00 i Skogsarbete, Vinterbilder,

Just nu visar vår termometer på -20,4.Jag håller mig helst inomhus. Så småningom ska jag ta på mig varma bekväma kläder och sätta mig i bilen, som står varm i garaget, och åka på mitt jobb. Jag behöver inte bekymra mig att bilen är iskall när jag ska åka hem efter tio timmar, för då har motorvärmaren ordnat det åt mej.
Annat var det för hundra år sen.
Ungefär så gamla är följande bilder från skogen, där många män hämtade sin inkomst, på den tiden.
Nu ser det väl inte ut att vara minus 20 på just de här bilderna... men jag skulle då inte vilja byta med dem!
 Evald Bylund; tvåa från vänster och den femte är Verner Bylund
 
 
 
 
 Farfar Richard
 
 Det här är Verner och Evald Bylund
 
Farfar Richard vid tömmarna
 
Min farfar Richard i rätt unga år
Samma gubbe på lasset på de här två bilderna...
 
 

Familjen Johansson i Larsbo, i Edeström.

Publicerad 2016-01-04 14:02:00 i Ede, Familjen Johansson, Larsbo,

1930 var alltså året då Richard Johansson med familj flyttade från Oxåsen till Edeström. Gården "Norbergs" som de lämnade, hyrdes ut under några år fram till 1936, då Alma och Sven Sjödin köpte den. Fortfarande än idag; 2016, finns den kvar i den familjen. 
Pappa Hans
Min faster Mary
Min farbror Pelle
Min Farmor Frida
Min Farfar Richard
 
och min Gammelfarfar "Janne" 
 

Om

Min profilbild

Jag heter Helena Nord (fast jag kallas mest Lena), Mitt flicknamn var Johansson. Min pappa hette Hans och min farfar hette Richard. Det mesta jag visar här i bloggen är ur fotosamlingen efter farfar Richard Johansson från Oxåsen. Han var fotograf, eller "fotografist" som det kallades ibland på den tiden. Jag är väldigt glad att det numera finns ett enkelt sätt att dela med sig av alla fina bilder som finns i vårt farfarsarv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela