farfarsarv.blogg.se

Bilder från början av 1900-talet till nutid. De flesta tagna av Fotografisten Richard Johansson, men också av hans barn och barnbarn m.fl.

Fint främmande

Publicerad 2014-05-30 16:58:00 i Farfar Richard Johansson, Furuberg,

Ärkebiskop Nathan Söderblom, 1866-1931,  föddes i Trönö. Vid sju års ålder flyttade han med familjen till Bjuråker, och senare till Hudiksvall.  1914 blev han ärkebiskop. Hans band var starka med hembygden och han kom att göra många visitationsresor i Hälsingland under sina sjutton år i ämbetet. Han var medlem av Svenska Akademin och fick mottaga Nobels Fredspris 1930
I slutet av juni, 1922  var det Bjuråkers tur att få besök, och då också Furuberg. Med på resan hade han sin son Jon Olof. Man besökte skolan, där ett antal barn hade samlats. (Undra om pappa och Bror var med?) I sitt visitationsprotokoll har han bl.a skrivit: "Bland de närvarande märktes skogvaktaren Joelsson och torparen Richard Johansson i Oxåsen, ledamöter i skolrådet."
Här ser vi kyrko- och skolråden på rad. Troligen är det Richard själv som arrangerat och fotograferat med sitt automatiska exponeringsur. Han sitter närmast kameran, som tvåa; kyrkoherde Ringqvist, Bjuråker och därefter Nathan själv. Sonen Jon-Olof står längst bak i övre raden.
 
Man gjorde också ett besök i den lilla stugan vid skolan där förre kolaren Per Kamél bodde med sin hustru.
På bilden ser vi överst: Jon-Olov Söderblom, Erik Joelsson
Sittande under Per Kamél f 1845 och ärkebiskop Nathan Söderblom därefter Kyrkoherde O E Ringkvist
Sittande främre raden: Pers hustru Barbro Kamél f 1850, en okänd, därefter Anna Greta Kram
Fotograf är Richard Johansson
 
Om detta besök berättar Nathan senare:  "I stugan vid skolan ligger f Kolaren Per Kaméls hustru, sedan åratal giktbruten, men visar envar vänliga ögon. Kamél själv linkar omkring med svårighet, krokig  och halt. Skönaste minnet från skogarna blev tron och glädjen i detta hem. Kaméls vilja i det längsta undgå att föras till ålderdomshemmet, och Furubergsborna hjälpa dem. I allmänhet kan man iakttaga stor inbördes hjälpsamhet på skogen, där det avskilda läget hänvisar människorna till varandras bistånd."
 
Sonen Jon Olof skriver också om besöket i Furuberg
"På mig gjorde besöket i Furuberg hos gamle kolaren och hans värkbrutna sängliggande hustru Barbro ett outplånligt intryck. De hade varit Jonas Söderbloms (hans farfar) vänner. Till min far sade den gamle "Vad han är likt pappa, vad han är  likt pappa!) Vi bjöds på kaffe men i omgångar, ty det fanns bara två koppar. Min far blev djupt rörd"
 
Här är en bild på Per Kamél och hans hustru Barbro, många år tidigare.  Stugan de bodde i var det första huset i Furuberg.
                                           
Och här är en bild jag hittat i samlingen. Det finns inget namn på den (som vanligt) men nog måste detta väl vara Nathan Söderblom i en lite yngre upplaga...? Eller vad tror ni?
 
 
 
 

Hoppsan!

Publicerad 2014-05-28 19:45:00 i Familjen Johansson,

Nu har det gått snart en vecka sen jag hördes av här sist. Tiden bara bär iväg ibland utan att man riktigt hänger med. Lite fullt upp har det varit.
T.ex. har min bror fyllt år, hela sjuttio stycken. Så jag har varit på ett fint födelsedagskalas i strålande sol och värme på Alnö.
Ove föddes alltså 1944, och var fem år vid farfar Richards död. Jag tror inte att farfar fotograferade så mycket de sista åren, men i alla fall EN bild på Ove finns, där Richard var den som höll i kameran. Och här är den. 
En annan sak som tagit upp min tid är att jag köpt mig en ny behändig liten dator. Den skulle förenkla min tillvaro hade jag tänkt... men än så länge har den inte alls gjort det.
Jag tror att vi inte är riktigt bekant med varandra än. 
 
 
 
 
 

En varm dag

Publicerad 2014-05-22 22:27:00 i Bror, Farmor Frida, Oxåsen, Pappa HANS, Per,

 Idag, 22 maj 2014, har det varit en varm dag. Hela +29 grader visade termometern på, hemma hos mej på Kallbäck.
Varmt var det nog den här dagen också, när bröderna Johansson tar sig ett dopp. Var det är vet jag ju inte riktigt. Mannen till vänster är nog drängen som kanske hette Sven. Han har kavlat upp byxbenen och gått ner och svalkat sig lite. Mannen till höger... kan det vara farfar månntro?
Det här är nog Farmor Frida och Pelle. Samma ställe? Absolut inte samma tidpunkt. Säkert många år senare. Kanske det är ett helt annat ställe...?
 
 

Om

Min profilbild

Jag heter Helena Nord (fast jag kallas mest Lena), Mitt flicknamn var Johansson. Min pappa hette Hans och min farfar hette Richard. Det mesta jag visar här i bloggen är ur fotosamlingen efter farfar Richard Johansson från Oxåsen. Han var fotograf, eller "fotografist" som det kallades ibland på den tiden. Jag är väldigt glad att det numera finns ett enkelt sätt att dela med sig av alla fina bilder som finns i vårt farfarsarv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela