farfarsarv.blogg.se

Bilder från början av 1900-talet till nutid. De flesta tagna av Fotografisten Richard Johansson, men också av hans barn och barnbarn m.fl.

Alltså...

Publicerad 2015-10-21 16:49:00 i Familjen Johansson, Farmor Frida, Mary, Oxåsen, Pappa HANS, Per,

Den 10 december 1928 dör mor Johanna i Larsbo vid en ålder av 72 år
Den 26 september 1929 är det auktion i Larsbo. Familjen Johanssons flytt från Norbergs på Oxåsen till Larsbo i Ede är säkert redan påtänkt, om än inte riktigt i fysiskt form.
Den  1 november 1929 dör maken och fadern Hans Jansson i Larsbo, vid 77 års ålder. 
Då vistades Bror på Hudiksvalls Lasarett, och han skriver i sina anteckningar att han läst i tidningen att: "Morfar har blivit död".
 
Den här tiden måste ha varit mycket svår att ta sig igenom för familjen Johansson. När äldste sonen är svårt sjuk och mest vistas på sjukhus, och samtidigt förlora föräldrar, stänga ner ett hem och bygga upp ett annat. 
Jag vet inte så mycket om flytten, men som vanligt fantiserar jag med hjälp av bilderna:
 
Här har hållits auktion i Norbergs på Oxåsen den 29 september 1930. det måste väl ha varit i samband med flytten tycker jag. Vad som gått under klubban får vi bara gissa, men man kan se vilka som ropat in föremålen. Om vinsten var stor eller liten vet jag inte, men det inbringade  171:84 kronor till plånboken. 
 
 
 
 
På den här bilden ser vi Farmor Frida, Per och Mary. Det börjar bli höst och de ser alla ledsna ut. Jag tror det är under tiden Bror vistas på sjukhuset. Årtalet är kanske 1929.
Här är Mary och min pappa Hans. Han ser ledsen ut och bilden är säkert från ungefär samma tid. Vem damen med cykeln är vet jag inte, men hon syns på en annan cykelbild också:
Hon ser också ledsen ut...
Farmor Frida igen. Ledsen här också, och det tycks som att det är tid för uppbrott...

Beslut och fortsättning

Publicerad 2015-10-19 14:03:00 i Diverse, Familjen Jansson,

Ju mer jag läser i Brors anteckningar, känner jag att jag måste göra nåt alldeles eget av materialet jag har om honom. Vad vet jag inte riktigt än.
Men jag ska gå vidare i historien som fortsatte utan honom...
Farmors föräldrar;  Hans Jansson med sin fru Johanna och döttrarna  flyttade alltså från Furuberg till Larsbo I Ede 1917, med döttrarna Hulda, Teres, och Olga
Jag har visat de här bilderna förut, men här kommer en liten repetition...
Här är de nog ganska nyinflyttade. På bilden ser vi "Hans Jansa" själv, med döttrarna Hulda och Frida och barnbarnen Bror och Hans. Besöket i häst och vagn är dottern Alma från Ljungens, med sin familj.
Om sin morfar "HansJansa", har dotterdottern Dora berättat att han var sträng och bestämd. "Det fick inte finnas ett höstrå på går´n!"
Nån gång under åren Hans Jansson med familj bodde i Larsbo byggdes det ut, eller upp, med en våning.
Nu kan jag inte låta bli att visa en bild från i somras, nästan hundra år senare
Men åter till historien...
Det är nog en bra bit in på 1920-talet. Mor Johanna börja se lite krokig och trött ut. Systrarna Olga och Teres plockar vinbär. Vilka de andra är vet jag inte.
Systern Hulda gifte sig sig 1923 med Olof Höglund i Älvsund. Men hon dör dagen innan julafton 1932. De hade en fosterson; Karl Vilhelm "Tyr", född 1920.
Systern Teres hade ett tid en fästman, som hette Levin... 
Härnedan syns de två tillsammans vid ett midsommarfirande vid Henriksholm, Ånimme 1913
Förhållandet höll dock inte så länge. Jag har just ingen koll på vad hon sysslade med egentligen i sitt liv...
Men enligt gamla vykort har hon tjänstgjort på en rad olika ställen. På Nyvallen, i Strömsbruk, Kammakargatan, Floragatan och Vallhallavägen i Stockholm och på Skogsgården i Rättvik. Säkert på en del andra ställen också.
 
 Var hon var här, och med vilka vet jag inte men det är också ett midsommarfirande... kanske samma?
Jag önskar jag visste mer om den här romansen, men den vetskapen är gömt i det förflutna . Naturligtvis finns nu ingen som kan berätta mer om detta som ägde rum för mer än hundra år sen. 
Hittar ett gammalt vykort till Richard som ger en liten tidpunkt för romansen:
"Henriksholm den 12/1 (1914) Ett hjärtligt Tack för senast och ett tack för kortet det lyckades rätt bra till att vara så sent  samt en kär hälsning till eder alla. J. Levin"  Han hade väl varit upp hit till våra trakter över jul och nyår kanske... Men som sagt, förhållandet tog slut...
 
 
 Samma gäller för denna bild; jag vet inte var bilden är tagen, men jag ser att systersonen Bror sitter med på trappen. Undrar om det inte är systern Olga som håller en tallrik längst t.h.
Jag är inte alldeles säker på att detta är Teresia, Teres, Therese (olika stavningar hon använt sig av...) Men jag tror det.
Yngsta systern Olgas historia är även den inte så klar för mig, men vet att hon gifte sig med en slaktare från Hassela vid namn Folke Westberg och de hade en adoptivdotter vid namn Gerd.
Här är en bild på Folke, Gerd (?), Olga, Dora, Frida och Per. Var vet jag inte men det borde vara runt 1935.
 
 
 
 

Under tiden

Publicerad 2015-10-15 04:29:00 i Diverse,

Tanken i denna bildhistoria om Richard Johansson och hans familj, är att det ska bli i tidsföljd. Men det är inte lätt! För att få till det, måste man ha mycket bra ordning på alla fotografierna. Och det har jag inte. Ordningen är bra, men inte mycket bra. Så jag arbetar på att förbättra den.
Tiden räcker tyvärr inte till, som jag önskar att den gjorde. Jobba måste man å! (Fast det är väl bäst jag gör det nu medans mitt jobb finns kvar. Snart är det ju Adjöss å Goodbye med kära gamla Björkbacken!)
Under tiden - visar jag lite lösryckta delar ur historien
Titta! En skrivelse ända från år 1900! Det vete sjutton var den här kommer ifrån, jag tror inte att det fanns i själva farfarsarvet. Jag måste ha scannat in den tidigare. Men det här som Richard skrev som 15-åring hör ju absolut till historien!
 

Arton år senare har här Richard fått tillstånd av sin far att samla in kåda i hans skogar.
Sen, ska jag visa nåt som verkligen gör ett hopp i historien
Det är en bild från mitt barndomshem i Edeström. Huset är nog i det närmaste nybyggt, ungefär 1943. Jag själv fanns inte alls med i bilden då, men farfar Richard levde än.  Det är min syster Siv som står på pallen vid spisen, med mamma Ida vid sin sida. Men det känns som att det skulle vara jag, för på den pallen stod också jag varje morgon när pyjamasen skulle av och de andra kläderna skulle på! Tycker mig minnas hur livstycket och strumpebanden krånglades på...
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Jag heter Helena Nord (fast jag kallas mest Lena), Mitt flicknamn var Johansson. Min pappa hette Hans och min farfar hette Richard. Det mesta jag visar här i bloggen är ur fotosamlingen efter farfar Richard Johansson från Oxåsen. Han var fotograf, eller "fotografist" som det kallades ibland på den tiden. Jag är väldigt glad att det numera finns ett enkelt sätt att dela med sig av alla fina bilder som finns i vårt farfarsarv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela