farfarsarv.blogg.se

Bilder från början av 1900-talet till nutid. De flesta tagna av Fotografisten Richard Johansson, men också av hans barn och barnbarn m.fl.

Livet som nygift

Publicerad 2014-02-24 23:05:00 i Familjen Jansson, Farfar Richard Johansson, Farmor Frida, Oxåsen,

Midsommar 1911. Lövat och fint i "Norbergs" på Oxåsen. Frida har nu flyttat in med sin äkta man och de unga tu bor i det stora huset. Svärföräldrarna får bo på baksidan i den lilla stugan. Lillasyster Therese är på besök. Även storasyster Emma med barnen Maria Kristina f.1908 och Jonas Erik f. 1910. De har åkt ända från Gränsfors. Hennes make, handlare Lönnberg, syns längst bak med en vit hatt. Mannen bredvid honom tror jag är nån sorts dräng de hade i "Norbergs". Tror han hette Sven. Längst till höger ser vi Mor AnnaBrita och "Janne"
Vid spinnrocken sitter svärmora AnnaBrita. Hon ser barsk ut. Och lilla farmor Frida, den unga fru Johansson, ser förskrämd ut. Hoppas det inte var så. Undrar vart i huset det var? Kan det vara i köket? Det ser ut som om Frida rör i nån gryta. På tidningen som sitter på väggen, står det HUDIKSVALLSPOSTEN. Hunden håller sig i  spisvärmen.
På vårsidan var det dags att göra ved. Skulle tro att grannar hjälpte varann med det.Två karlar jobbar tillsammans med att kapa en stock, de har nån sorts såg för två....,vad nu en sån kan kallas...? Och en yngre man klyver veden med en yxa.  Längst bak ser vi Richard bakom hästen. Vad gör han då? Drar fram stockarna kanske?
När vitsipporna blommar, då är det dags att ta itu med den stora tvätten efter vintern! Nu får Frida visa vad hon kan!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag heter Helena Nord (fast jag kallas mest Lena), Mitt flicknamn var Johansson. Min pappa hette Hans och min farfar hette Richard. Det mesta jag visar här i bloggen är ur fotosamlingen efter farfar Richard Johansson från Oxåsen. Han var fotograf, eller "fotografist" som det kallades ibland på den tiden. Jag är väldigt glad att det numera finns ett enkelt sätt att dela med sig av alla fina bilder som finns i vårt farfarsarv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela