farfarsarv.blogg.se

Bilder från början av 1900-talet till nutid. De flesta tagna av Fotografisten Richard Johansson, men också av hans barn och barnbarn m.fl.

En tid av förändring

Publicerad 2015-11-25 19:12:00 i Bror, Ede, Farfar Richard Johansson, Larsbo, Pappa HANS, Per,

Enligt en köpehandling från den 21  augusti 1929 har Per Johan Richard Johansson och hans hustru Frida Maria född Jansson köpt Ede 1 (11/12 av Ede 1:9) , dvs Larsbo, av Fridas fader Hans Jansson samt syskon: Änkan Emma Kristina Lönnberg, Änkan Alma Margareta Ljung, Hulda Johanna Höglund och hennes man Olle Höglund, Inga Teres Jansson och Olga Helena Jansson.... för sjutusen åttahundra kronor.
 
Samtidigt ligger alltså äldste sonen Bror i gipsbädd på Lasarettet i Hudiksvall
 
Här är ett porträtt på Bror Erik Johansson innan sjukdomen slog till
Och nästa porträtt är Brors bror, och tillika min pappa; Hans Oskar vid samma tillfälle
Ja, Bror tillbringade ju lång tid på sjukhus. Under tiden pågick väl flyttbestyren... Jag har inte så mycket fakta att hålla mig till.men det får väl bli med fantasins hjälp jag fortsätter historien. 
Richard har gått runt med kameran på sin nya egendom. Tagit lite bilder från olika vinklar... Utsikt där vi ser lite av Älvåsen och så kan man se ett litet hus till vänster om flaggstången; det fanns på den plats där Lisa och Roland Stoltz nu bor. Det var ett cafe, men brann ner till grunden 1931.
Här har han vänt sig lite mer till höger där man ser Richard Hallbergs hus och snickeri, och så skymtar man Innegårn bakom träden, och där bodde min mamma Ida.
Och här har han balanserat ut på ån med sin fru... Jag vet inte om det möjligtvis är spången som är lagd åt sidan åt sidan, som de står på
En bild på samma plats, åt samma håll, från i somras 2015
Här har de skickat en bild till Bror då  han ligger på sjukhuset i Hudiksvall. Vi ser min pappa Hans, min farfar Richard och farfarsfar "Janne"
Till Herr B Johansson. Ja nu ska du få se vad vi för närvarande gör i Larsbo. Allt är bra hemma hoppas du har det bra också.
Den här bilden är nog från samma tillfälle. Vi ser pappa Hans längst bak och framför står hans lillebror Pelle. 
De ser inte glada ut. Det kändes nog inte roligt att ha storebror på sjukhus, länge, länge... Och här var de mitt uppe i en flytt som kanske kändes spännande, men så tråkigt att storebror inte kunde vara med...
Dock tycks han i alla fall ha varit hem till Larsbo och hälsat på... För här är en bild på Bror och Pelle och hunden, vad den nu hette... Men det är nog inte 1929. 1930 eller kanske t.om 1931. Han ser inte alls frisk ut. Och inte glad.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag heter Helena Nord (fast jag kallas mest Lena), Mitt flicknamn var Johansson. Min pappa hette Hans och min farfar hette Richard. Det mesta jag visar här i bloggen är ur fotosamlingen efter farfar Richard Johansson från Oxåsen. Han var fotograf, eller "fotografist" som det kallades ibland på den tiden. Jag är väldigt glad att det numera finns ett enkelt sätt att dela med sig av alla fina bilder som finns i vårt farfarsarv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela