farfarsarv.blogg.se

Bilder från början av 1900-talet till nutid. De flesta tagna av Fotografisten Richard Johansson, men också av hans barn och barnbarn m.fl.

Jag fortsätter läsa i Toras uppsatsbok. Hon är 13 år när hon skriver dettta.

Publicerad 2014-07-24 15:12:00 i "Ljungens", Bergsjö, Familjen Ljung, Tora,

"En skoldag.
Idag är det måndagen den 21 febr. 1921. Igår var det inte några barn borta från skolan. Första timmen läste vi naturkunnighet. Jag fick 4 frågor. Jag kunde svara på 3. Fanny kunde sin läxa bäst. Den timme då vi räknade var den roligaste. Sista lovstunden lekte vi kurragömma. Jag lekte med alla skolkamraterna. Idag är det vackert väder."
Här är Tora med sin spark. Kanske just i den tiden då hon skrev dessa uppsatser.
 
"Skolhusets omgivning.
Skolhuset är beläget i Fagernäs. I norr omgives det av byggnader, i söder av staket , i öster av ängar och i väster av staket. Från skolgården ser man två byggnader. Vår skola kallas Fagernäs skola. Den har fått sitt namn efter byn.  De närmaste byarna heta Haddångsnäs och Fjusnäs."
 
"Vår by
Vår by heter Haddångsnäs. Den har fått sitt namn av ett näs. Den är belägen vid en sjö och omgives av skog, en sjö och en by. De största gårdarna äro Jonssons,  Berglövs och Hallbergs. Jonssons gård är vit. Berglövs och Hallbergs äro röda. Den sistnämnde har gul veranda. Mitt hem ligger vid en skog och en sjö.  Mina grannar äro Jonssons,  Littners och Torpet. Grannbyarna heta Fagernäs,  Ede och Elfsund."
Den lilla flickan med långt mörkt hår är Tora, några år tidigare. Då hon hade drabbats av scharlakansfeber. Det var en fruktad sjukdom på den tiden och Tora vistades på epidemisjukhuset i Bergsjö. (som senare blev "Kroniska"och numera bibliotek). Se nedan.
 
Tre systrar Ljung; Nora,  Tora och Anna.
 
"Julfesten
Den 29 januari hade vi skolbarn en trevlig fest.  Festen började klockan 6 på lördags kvällen. Våra föräldrar och syskon bjödo vi dit. Då alla hade kommit började vi att sjunga: "Jag lyfter mina händer" . Vi hade också julgran där. Alla skolbarnen tände var sitt ljus och läste bibelspråk.  Vi hade karameller och äpplen, som vi bjödo på. Sedan sjöngo vi: "Fröjdas vart sinne", "God jul" och "Stilla natt, heliga natt". Så läste Jonas en berättelse som hette "Per odlare". Fanny läste "Tomten". Sedan drucko vi kaffe och doppade. Då vi hade detta undanstökat, lekte vi kring granen. Jenny läste sedan några verser, som hette: "På väg till skolan". Så sjöngo vi "Jag har hört om hur Herren Jesus". Sedan plundrade vi granen.  Vi hade hängt paket på granen,  i vilka det var julklappar. Nu fingo vi klippa av var sitt paket.  Men det blev många paket över. Hans läste "Per Jönssons stövelhandel". Småskolans barn sjöngo: "När juldagsmorgon glimmar" Hans och jag sjöngo: "I glädje och smärta". Så gjorde vi auktion på paketen som blevo över. Sedan avslutade vi vår fest med att sjunga: "Bred dina vida vingar"
  
Två bilder till på Tora Margareta Ljung från Haddångsnäs.
" Sommaren 1921.
I sommar har jag varit med på ganska mycket.  I midsommar var jag bjuden till Karin Lundstedt. Jag cyklade dit på midsommaraftonen.  Där gungade vi och åt bär. Jag for hem på midsommardagen. Annandag midsommar cyklade Nora och jag till Gränsfors. Där var det roligt. I sommar har det varit kallt för det mesta, så vi har inte kunnat bada så många gånger. Jag har därför badat bara 14 gånger. En annan söndag voro pappa,  Nora och jag till Holmberg i Bjuråker. Vi åkte bil, Per Höglund skjutsade oss. Under vägen fingo vi se en av Dellarna. I slåttern har jag varit ute och räfsat jämt, och i skörden har jag tagit upp. En söndag gick moster Olga, Nora och jag över Älvåsarna på Oxåsen,  vi gick klockan 5 på söndagsmorgonen och var där klockan 8. Det kom hästar på ett ställe efter vägen, så vi gingo"  ....  sen är tyvärr sista sidan borta ...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag heter Helena Nord (fast jag kallas mest Lena), Mitt flicknamn var Johansson. Min pappa hette Hans och min farfar hette Richard. Det mesta jag visar här i bloggen är ur fotosamlingen efter farfar Richard Johansson från Oxåsen. Han var fotograf, eller "fotografist" som det kallades ibland på den tiden. Jag är väldigt glad att det numera finns ett enkelt sätt att dela med sig av alla fina bilder som finns i vårt farfarsarv.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela